Intresseanmälan - röstmottagare

LÄS MER

Val till Europaparlamentet den 9 juni 2024

På valdagen är vallokalen öppen för röstning klockan 8.00 - 21.00. I vallokalen arbetar sju röstmottagare, var av en ordförande och en vice ordförande som är arbetsledare. Röstmottagarna ställer i ordning vallokalen innan den öppnar klockan 8.00. När vallokalen stänger för röstning klockan 21.00 ska rösterna hanteras. Därefter lämnar ordförande in rösterna till valnämnden. Arbetet kan pågå till sent.

Vem söker vi?

Röstmottagare

Som röstmottagare ska du vara serviceinriktad, noggrann och stresstålig. Det finns olika typer av uppdrag: röstmottagare, ordförande och vice ordförande. Du får gärna ha erfarenhet från tidigare arbete som röstmottagare, men det är inte ett krav. Ordförande och vice ordförande bör ha arbetat som röstmottagare vid tidigare val. Den som ska arbeta som röstmottagare bör vara över 18 år. 

För att få jobba som röstmottagare genomgår du en utbildning som är obligatorisk.

Förtidsröstmottagare

Vi söker även dig som vill arbeta under förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen. Passen kan vara både dag- och kvällstid. Huvuddelen av arbetet under förtidsröstningen är att ta emot röster samt att för hand skriva av uppgifterna från röstkortet. Röstmottagarna arbetar alltid minst två personer samtidigt. Ange i din intresseanmälan om du kan tänka dig att arbeta under förtidsröstningen.

Rösträknare

Som rösträknare ska du vara noggrann. Den som ska arbeta som rösträknare bör vara över 18 år.

Valnämnden strävar efter att bemanningen i vallokalen speglar samhället i övrigt när det gäller sammansättningen av röstmottagare. Uppdraget kräver god kunskap i svenska. Kunskap i andra stora invandrarspråk och minoritetsspråk är meriterande.

Den som arbetar som röstmottagare ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert.

Röstmottagarnas uppgift är att:

  • hjälpa väljarna till rätta,
  • kontrollera väljarens identitet,
  • ta emot röster,
  • hålla ordning i vallokalen,
  • räkna röster efter att vallokalen stängt,
  • se till att röstmottagningen och efterarbetet genomförs korrekt.

Väljare som inte själv kan göra i ordning sin röst, stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan be någon i lokalen om hjälp. Väljaren bestämmer själv vem som ska hjälpa. Väljaren kan också be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får enligt lag inte berätta för någon vad väljaren har röstat på (offentlighets- och sekretesslagen 2009:400).

Ordförande och vice ordförande har det yttersta ansvaret i vallokalen och någon av dem måste alltid finnas på plats under valdagen i vallokalen.

I ordförandes och vice ordförandes uppgift är att:

  • ansvara för att det är ordning i vallokalen,
  • se till att väljaren kan rösta på ett tryggt och säkert sätt i vallokalen,
  • ansvar för räkning av mottagna röster,
  • lämna in mottagna röster till valkansliet efter att rösterna är räknade och inrapporterade.

Innan valdagen ingår det att organisera röstmottagarna enligt tjänstgöringsschema för röstmottagare i det tilldelade valdistriktet. Ordförande ansvarar för att gå igenom valmaterialet och de förtidsröster som levereras till vallokalen, och meddela eventuella avvikelser. Det är obligatoriskt att delta i utbildningen inför valen.

 

Fråga om inloggning

Om du loggar in så kan vi förifylla frågor med uppgifter vi hämtar från andra system t.ex. Skatteverket.

Du kan även få återkoppling om ärendets status och notifiering om handläggaren behöver mer information.

Gå vidare utan inloggning

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa