Utöver de generella trafikregler som gäller i hela landet finns det lokala trafikföreskrifter. De kan vara permanenta eller tillfälliga och gäller inom ett begränsat område eller på en särskild plats. Kommunen får meddela särskilda trafikregler genom att besluta om lokala trafikföreskrifter enligt trafikförordningens tionde kapitel. En lokal trafikföreskrift kan till exempel avse:
- stannande och parkering
- hastighetsbegränsning
- stopplikt eller väjningsplikt där högerregeln annars gäller
- förbud mot trafik med fordon
- att en viss väg ska vara huvudled
- tillfällig avstängning av väg
På gator och vägar inom tätbebyggt område fattas beslut om lokala trafikföreskrifter av kommunen. På statliga vägar, enskilda vägar samt vägar utanför tättbebyggt område är det Länsstyrelsen som fattar beslut om lokala trafikföreskrifter.
Hastighetskontroller och fartkameror
Om du önskar hastighetskontroller på en särskild plats eller sträcka är det Polismyndigheten du ska vända dig till. Om ärendet rör uppsättande av trafiksäkerhetskameror, så kallade fartkameror, ska du vända dig till Trafikverket.
Handläggning och beslut
När en ansökan har inkommit så beslutar kommunen om lokal trafikföreskrift börjar föreskriften att gälla det datum som i beslutet anges som itträdandekraftdatum. Det brukar vara cirka fyra till sex veckor efter beslutsdatum och då ska också aktuella vägmärken finnas uppsatta på platsen. Denna tid kan dock variera på grund av exempelvis arbetsbelastning eller yttre omständigheter såsom till exempel rådande väderlek.
Överklagan
Om kommunen avslår din ansökan kan du överklaga beslutet Länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut kan du överklaga till Transportstyrelsen.